Niets is vanzelfsprekend, ook je relatie niet - Tijd voor elkaar Spring naar content
Niets is vanzelfspreken

Niets is vanzelfsprekend, ook je relatie niet

In een druk leven met kinderen heb je al gauw weinig tijd voor elkaar. Je kunt dan gemakkelijk uit elkaar groeien. Arno en Marijke: “Door de Marriage Course beseften we dat we echt tijd voor elkaar moesten maken om elkaar niet uit het oog te verliezen.”

Arno en Marijke hebben de Marriage Course gevolgd. Arno legt uit waarom: “Een huwelijk gaat door vier verschillende fases: lente, zomer, herfst en winter. We zitten nu als het ware in de zomerperiode, wat betekent dat je een druk leven hebt en veel tijd investeert in je kinderen. Je hebt weinig tijd voor elkaar. In de wintertijd zullen de kinderen uit huis zijn en zie je elkaar meer. Dat is leuk, maar ik zag mijzelf al stilzwijgend voor de caravan zitten, omdat we na al die jaren uit elkaar gegroeid zouden zijn. Nou, daar heb ik dus geen zin in!”

Week naar Zwitserland

Toen ze de Marriage Course deden, kwamen Arno en Marijke tot het besef dat ze echt tijd voor elkaar moesten maken om elkaar niet uit het oog te verliezen. “Nu eten we elke vrijdagavond met z’n tweeën. En binnenkort gaan we samen een week naar Zwitserland”, zegt Marijke. “Praten over gevoelens vind ik lastig. Ik schrijf ze liever op. De cursus heeft ons geholpen opener naar elkaar te zijn.”

Zo irritant

En dat niet alleen over ingewikkelde situaties, maar ook over kleine dingen. “Als ik uit mijn werk kom, vind ik het prettig als het huis schoon is. Als Arno vrij had, kon ik soms gewoon een spoor volgen van wat hij die dag gedaan had. Zo irritant. Ik heb moeten leren uitspreken dat ik het fijn vind dat hij opruimt.” En tegelijkertijd moet ze hem ook accepteren zoals hij is, beseft ze. “Bij ruzies ben ik degene die zegt dat we er even over moeten praten”, vertelt Arno. “Maar als het om kleine dingen gaat, dan ben ik weer een stuk gemakkelijker”, reageert Marijke. “Een ‘sorry’ is voor mij genoeg. Arno kan dan nog wel dwars zijn.”

Op de goede weg

De Marriage Course was voor hen de bevestiging dat ze weer op de goede weg zaten en dat ze dichter naar elkaar toegroeiden. “Je ontdekt niet alleen dát iets belangrijk is, maar ook waaróm iets belangrijk is in je relatie. Het geheim van de liefde? Elkaar blindelings vertrouwen en elkaar de vrijheid geven. Doe de dingen die je belangrijk vindt. Het leven, gezond zijn, je relatie; niets is vanzelfsprekend.”

Scroll naar boven