Eye-openers die je je hele huwelijk meeneemt - Tijd voor elkaar
Jacco en Marit: "Niet alle moeilijke gesprekken zijn per se fout."

Eye-openers die je je hele huwelijk meeneemt

Ze volgden hun eerste Marriage Course in Sri Lanka toen ze 8 jaar getrouwd waren. Jacco en Marit zijn inmiddels 24 jaar getrouwd en geven de cursus nu zelf. Jacco over die eerste Marriage Course: “We kregen er verhitte meningsverschillen door, maar juist die gestructureerde gesprekken hielp het ons verder.”

Hoe was jullie huwelijk voor de Marriage Course?

Jacco: “We hadden gewoon een goed huwelijk. Wij zochten de confrontatie niet op, maar we gingen conflicten ook niet uit de weg. Ik denk dat we elkaar vooral veel gunnen en daardoor meegaand waren in elkaars standpunt. Er zijn maar weinig uitbarstingen bij ons voorgevallen. Maar bij zo’n Marriage Course word je wel stilgezet om dingen te benoemen die je anders niet bespreekt.”

Waarom doe je dit in vredesnaam?

Het stel werkte jarenlang in Sri Lanka als zendingswerkers. Om de lokale bevolking concreet te helpen, besloten ze de Marriage Course te geven. Maar daarvoor wilden ze de relatiecursus eerst zelf doen. Jacco: “Ik denk wel dat we soms dachten: waarom doen we dit, waarom halen we dingen op die achter ons liggen?” Marit vult aan: “Onlangs deden we de Marriage Course opnieuw en kregen we diezelfde gevoelens. Maar het is toch wel heel goed, omdat je er zelf niet altijd toekomt om diepe gesprekken te voeren. Uit jezelf ga je niet gestructureerd een discussie voeren. Maar tijdens de relatiecursus kun je onderwerpen niet ontwijken, want ze komen gewoon aan bod.
Niet alle moeilijke gesprekken zijn per se fout. Het is juist goed om door het werkboekje begeleid te worden bij thema’s die ingewikkeld zijn, zoals conflicten oplossen.”

Wat waren eye-openers voor jullie?

 “Toen ik tijdens de relatiecursus voor het eerst hoorde over liefdestalen, was dat een openbaring. Ik was in die tijd de hele dag druk bezig en Jacco kwam laat thuis. Toen dacht ik: ik doe hem een plezier door de kinderen alvast in bad te doen. Dus ik met heel veel moeite die jongens in bad doen. Komt Jacco thuis, zijn de kinderen fris en fruitig terwijl ik er als een dweil bij zat. Maar Jacco heeft veel liever dat ik een lippenstiftje opdoe. Bovendien vond hij het heerlijk om even tijd met de kids door te brengen door ze in bad te doen.” 

Jacco: “Maar dat kwam pas ter sprake naar aanleiding van de avond over liefdestalen. Iets heel anders dat we leerden, was om een conflict niet tussen ons in, maar voor ons neer te zetten. Zo’n eye-opener neem je je hele huwelijk mee.”

En hoe zit het met tijd voor elkaar?

Jacco: “Al onze tijd is tijd voor elkaar, haha. Of we nou dingen samen doen of als we ergens mee bezig zijn, we kunnen zo goed met elkaar optrekken. Toch is dat niet de ‘kwalitijd’ die je wilt hebben. Het is voor ons echt zoeken naar tijd voor elkaar. Zo nemen we na het werk even kort de tijd om de werkdag door te nemen. Er is constant door de dag heen een gesprek tussen ons gaande.”

Marit: “We zijn echt wel elkaars beste maatjes. Ik werk onregelmatig, dus ook vaak ‘s avonds, en we doen veel voor de kerk. Onze tijd voor elkaar is dus schaars, maar we zoeken die tijd wel op. Soms rijdt een van ons met de ander mee in de auto en nemen we zo tijd voor elkaar. Naar aanleiding van de Marriage Course gaan we af en toe wel een weekendje weg zonder kinderen.
Jacco: “En natuurlijk sluiten we de dag samen af. We bidden met elkaar en benoemen daarin van alles. Dat momentje tijd voor elkaar is onmisbaar.”
Marit: “Al die kleine momenten tijd voor elkaar tellen toch bij elkaar op. We voelen ons daarin echt gezien door de ander.”

Jacco (48) en Marit (48) wonen met hun twee zoons van 19 en 16 in Houten. Jacco is projectmanager. Marit is woonbegeleider.­­­