'Tijd voor elkaar' blijkt sleutel voor gelukkige relaties - Tijd voor elkaar Spring naar content

‘Tijd voor elkaar’ blijkt sleutel voor gelukkige relaties

Jonge stellen met kinderen maken het minst tijd voor elkaar, zo blijkt uit een groot, representatief onderzoek onder mensen met een vaste relatie. Bovendien geven ouders van jonge kinderen hun relatie een lager cijfer, namelijk een 7,6. Wanneer er geen kinderen zijn of ze zijn het huis uit, is de gemiddelde score aanzienlijk hoger (8,3). Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel partners vaker gezamenlijke activiteiten willen ondernemen en beter met elkaar willen praten dan nu het geval is. Ook goede seks is een van de meest genoemde wensen.

Dat blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 1.002 respondenten in een vaste relatie van minimaal één jaar. Dit onderzoek is uitgevoerd door Gr8 Purpose Research in opdracht van Alpha Nederland, die naast de geloofscursus Alpha ook de relatiecursus Marriage Course aanbiedt.

Tijdsbesteding aan partner per week

Werken aan tijd voor elkaar

Stellen die hun relatie een hogere relatiescore geven, besteden significant minder tijd aan werk, kinderen en beeldschermen. Ze maken meer tijd voor elkaar en vrienden dan stellen die hun relatie een lagere score geven. Maar liefst 16% van de stellen besteedt per week zelfs minder dan een uur aan elkaar. “Als je niet uitkijkt, lever je al gauw in op tijd voor elkaar als je kinderen thuis wonen,” merkt Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, op. “Gelukkig willen stellen wel meer tijd voor elkaar maken, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Ze hebben behoefte aan meer gezamenlijke activiteiten, betere gesprekken met elkaar en betere seks. Het enige wat we hoeven te doen, is stellen de mogelijkheid bieden om daaraan te werken. De Marriage Course sluit hier goed op aan.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Prioriteit verbeterpunten in een relatie.
Een van de ‘beloftes’ uit de campagne van Alpha Nederland.
Een van de ‘beloftes’ uit de campagne van Alpha Nederland.

Schot in de roos

Tijdens de Marriage Course maken deelnemende stellen zeven avonden tijd voor elkaar. Om meer bekendheid aan de cursus te geven, voert Alpha Nederland dit jaar campagne. “De campagne heet ‘Tijd voor elkaar’. Die naam lag al vast voordat we het onderzoek lieten uitvoeren, maar blijkt een schot in de roos,” vertelt Arnoud. “Niet alleen dekt het precies de lading van de Marriage Course, het onderzoek onderstreept nog eens dat het de sleutel is tot een betere relatie. Bovendien leren stellen tijdens de Marriage Course ook conflicten op te lossen, goed met elkaar te praten en hun seksleven te verbeteren. Met die drie thema’s voeren we dan ook een humoristische campagne dit jaar.”

“Waarom zouden we wachten tot het fout gaat? Je auto laat je ook APK keuren, zelfs als die nog prima rijdt en je nergens last van hebt.” Het onderzoek onderbouwt die uitspraak: 84% van de mensen in een vaste relatie is ervan overtuigd dat ‘alles onderhoud vraagt, ook een relatie’.

Deelnemer van de Marriage Course
Bekijk de campagnevideo over goede seks.

Over de Marriage Course

De relatiecursus bestaat uit zeven avonden uit. Onder het genot van een diner voor twee krijgen jullie uitleg over thema’s als conflicten oplossen, vergeving, goede seks en communicatie. Met concrete vragen en oefeningen gaan jullie als partners, met z’n tweeën in gesprek.
Ook een Marriage Course doen? Vind een cursus bij jou in de buurt.

Scroll naar boven