Seks - Tijd voor elkaar Spring naar content

Seks

Ik hoor je al denken ‘tsjonge, wat een brave foto bij zo’n blogonderwerp’. Niet zo snel oordelen hoor. Ik heb namelijk twee heel goede redenen:

  1. er is al genoeg seksueel getint beeld in de openbare ruimte en
  2. een fornuis heeft toevallig hartstikke veel met seks te maken

Een tijd geleden las ik in het boek ‘Ik ook van jou‘ een geweldige quote: “Mannen kunnen niet genoeg van seks krijgen; vrouwen kunnen niet genoeg van romantiek krijgen. Mannen denken aan de bestemming; vrouwen denken aan de weg ernaartoe. Mannen zijn als een gasfornuis: ze worden onmiddellijk heet en koelen zo weer af. Vrouwen zijn als een elektrisch fornuis: het duurt even voordat ze opgewarmd zijn maar ze blijven ook veel langer warm.”

Dolgelukkig

Misschien dat je alleen al van die quote ontzettend gefrustreerd raakt over jullie verschillen. Potverdikkie, waarom?! Zonder de schijn te wekken alwetend te zijn, heb ik wel een idee…

In de Bijbel, Genesis 2:18, staat: ‘En God zei: het is niet goed dat de mens alleen is’. God schiep ons voor relatie. In de eerste plaats met Hem, de Schepper. Maar in de tweede plaats ook met elkaar. Adam was ook maar wat blij met een soortgenoot. Hij roept het uit van blijdschap: ‘Dit is eindelijk been van mijn gebeente, vlees van mijn vlees!’

Ik stel mij zo voor dat Adam dolgelukkig is… hij ziet eindelijk een schepsel dat enigszins op hem lijkt! En zeker in vergelijking met de olifanten, wolven, schildpadden en vissen was dit schepsel een lust voor het oog!

Bouwsteen van intimiteit

God heeft die relatie tussen man en vrouw fantastisch bedacht. En juist daarom zijn man en vrouw zo verschillend in hun ervaring en beleving van seksualiteit. Stel je namelijk eens voor dat alles altijd romantisch zou zijn. Dan zou dat geen verrassend en verrijkend effect meer hebben. En, misschien nog erger, stel je voor dat ook de vrouw als een gasfornuis was. Dan zou seks veel te snel voorbij gaan, in plaats van dat het een prachtige bouwsteen van intimiteit is.

Toch blijven die verschillen af en toe frustrerend of onbegrijpelijk

Praten

Ja, dat heeft God behoorlijk goed bedacht! Toch blijven die verschillen af en toe frustrerend of onbegrijpelijk. Spreek er met elkaar over. Misschien is het tijd om het een en ander te veranderen, of misschien helpt het als je partner weet hoe jij iets beleeft of voelt. Toen God Eva schiep, waren Adam en Eva beiden naakt. Maar, staat er in Genesis 2: 25: zij schaamden zich niet voor elkaar. Dat moment van schaamte kwam pas na de zondeval. En Satan doet niets liever dan relaties breken. Relatie met God, maar ook relaties met je medemens. Laat schaamte, een middel van de Duivel om in jouw relatie te stoken, je dus niet weerhouden van een eerlijk en open gesprek over seks!

Scroll naar boven