Daten maar! Ook als je al een relatie hebt - Tijd voor elkaar Spring naar content
daten

Daten maar! Ook als je al een relatie hebt

Denk eens even terug aan je eerste date. Je eerste afspraakje met je partner. Gingen jullie naar de film? Of zaten jullie in een restaurantje in elkaars ogen te staren? Het kan haast niet anders of je hebt positieve herinneringen aan het daten.
Gek eigenlijk dat we stoppen met daten, zodra we een vaste relatie hebben. Hoe komt het dat we stoppen met daten, terwijl het zo goed is om elkaar beter te leren kennen?

Alweer een week voorbij

Mijn man en ik merkten de laatste weken dat de dagen voorbij vlogen zonder dat we elkaar echt hadden gesproken. We werden wat meer kortaf naar elkaar. De sfeer was minder gezellig. Er was minder ruimte dingen met elkaar te delen of afspraken te maken. We dachten: we moeten weer tijd voor elkaar maken; we moeten weer gaan daten.

Waarom daten belangrijk is

Als je een goede en groeiende relatie wilt, moet je regelmatig tijd maken voor elkaar. Je leert elkaar nog beter kennen en begrijpen. Als je bijvoorbeeld beter weet wat elkaars behoeftes zijn, kun je daar rekening mee houden. Je voelt je meer gezien en geliefd.
Denk maar aan het contact met je vrienden. Met hen plan je ook een afspraak in om tijd samen door te brengen, plezier te maken of steun aan elkaar te geven. Waarom dan niet met je partner?

Hoe wij het aanpakten

Daarom besloten we om een vaste avond per week te reserveren voor ons samen. Dit is een avond waarop we tijd en aandacht voor elkaar hebben. We leggen onze telefoons aan de kant, steken een kaarsje aan, zetten een leuk muziekje op en blijven lekker natafelen. Het is een avond geworden om samen te ontspannen of juist op pad te gaan. We bespreken op zo’n avond wat er in ons omgaat en wat we hebben beleefd. Hierdoor groeien we dichter naar elkaar toe en blijven de vlinders in onze buik actief.

Zo kun je daten, met en zonder kinderen!

Nu vraag je jezelf wellicht af: leuk dat daten, maar hoe doe je dat als je het drukt hebt? Volg deze vier stappen en ontdek zelf hoe daten in jullie leven past..

Stap 1: Plan tijd samen in

Het is wel duidelijk dat je niet automatisch tijd samen hebt. Plan elke week, maand en jaar een date samen. Wekelijks tijd voor elkaar thuis, maandelijks eropuit en jaarlijks een nachtje of weekendje weg.

Zoek uit wat de beste tijd voor jullie samen is. Het kan handig zijn om een vast moment in de week te plannen: maandagavond of woensdag rond de lunch. Als jullie erg druk zijn, plan dan een aantal maanden vooruit.

Stap 2: Bedenk wat jullie gaan doen

Maak de dates voor jullie beiden leuk. Bedenk wat jullie fijn vinden om samen te doen. Gezellig met z’n tweetjes uit eten, een avondwandeling, een spelletje spelen, samen koken, iets lekkers drinken met een kaasje of vuurkorf erbij.

Hebben jullie kinderen? Zorg dat ze eerst op bed liggen en eet daarna uitgebreid met z’n tweetjes. Of plan jullie date onder schooltijd. Wanneer de kinderen ouder zijn dan kunnen ze misschien wel een avondje alleen thuisblijven.

Stap 3: Geef jullie tijd samen prioriteit

Houd vast aan geplande momenten. Laat werk, opvoeding of sporten niet voorgaan. Kan een date niet doorgaan? Overleg dan altijd op tijd met je partner en prik dan direct een ander moment.

Stap 4: Bescherm jullie tijd samen

Voorkom onderbrekingen en storingen zoals telefoon, computer, bezoekers, televisie. Laat je niet afleiden door notificaties, e-mails of telefoontjes.

Bonustip 1: verrassingsdates

Wil je wat meer spanning? Verwen elkaar maandelijks met verrassingsdates. Verzin en organiseer een verrassingsdate voor jouw partner. Houd geheim wat jullie gaan doen, zodat jullie er al voorpret aan beleven. Jouw partner weet alleen de dag en het tijdstip.
Leg je partner tijdens de date lekker in de watten doordat alles al geregeld en uitgedacht is. Wissel bij de volgende date om en laat jezelf verrassen.

Wil je echt verrast worden? Kijk dan eens naar The Adventure Challenge. Dat is een boek met vijftig verrassingsdates, van blind een appeltaart bakken tot het nabootsen van de eerste date van je opa en oma!

Bonustip 2: probeer iets nieuws

Probeer eens iets nieuws uit, zoals een theatervoorstelling of een escaperoom, bezoek een foodfestival, volg een workshop salsadansen, ga chocolade fonduen in het donker of laat elkaar geblinddoekt verschillende gerechtjes proeven.

Wat ook leuk is, is om de ander op het verkeerde spoor te zetten. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn man geadviseerd om zijn wandelschoenen aan te doen terwijl we naar een klassiek concert gingen.

Lijkt daten je leuk, maar heb je geen tijd of inspiratie om alles zelf te bedenken en organiseren? Doe dan een Marriage Course. Dat zijn 7 dates met diner voor twee en verdieping voor je relatie.

Scroll naar boven