Tijd voor elkaar - Tijd voor elkaar Spring naar content

Tijd voor elkaar

‘Tot de dood ons scheidt’. Mooi en romantisch is het als je een stel elkaar trouw hoort beloven. Wat een witte jurk en mooi pak al niet doen. Want, laten we eerlijk zijn, in de praktijk levert dat zinnetje vaak vroeg of laat moeilijkheden op! Zo makkelijk is het niet om samen te blijven, in voor en tegenspoed, ziekte en gezondheid. 

Een levenslange liefdesrelatie klinkt bijna als een sprookje. Het scheidingspercentage in Nederland stijgt elk jaar en zit nu al boven de 40 procent. Zowel mannen als vrouwen geven het ‘op elkaar uitgekeken zijn’ op als meest voorkomende reden voor scheiding (onderzoek CBS). Het huwelijk lijkt anno 2016 iets waar je ‘uit groeit’. Na een paar jaar ben je de relatie ontstegen en is het over. En dat terwijl het huwelijk bedoeld is als iets waar je niet uit, maar juist steeds verder in groeit. Een reis van totale onbekendheid met en onafhankelijkheid van je partner, naar compleet gekend zijn en afhankelijk worden van elkaar.

Vier seizoenen

Hoe zit het met jouw huwelijk? Heb jij het gevoel dat je uitgekeken bent op je partner, of is het avontuur pas net begonnen? Het huwelijk heeft grofweg vier seizoenen:

De lente – De spannende beginjaren van het huwelijk waarin je elkaar beter leert kennen en veel tijd hebt voor elkaar. In deze fase is het accepteren van de ander cruciaal voor je relatie.
De zomer – De druk stijgt. Carrières en kinderen kunnen veeleisend zijn. Deze fase vraagt veel van je huwelijk. Het is hierin belangrijk om je huwelijk de hoogste prioriteit te geven.
De herfst – Je hebt ondertussen al heel wat meegemaakt met elkaar. De (eventuele) puberende kinderen kunnen flink wat energie vragen. In de herfst heeft bemoediging en ondersteuning van elkaar de hoogste prioriteit.
De winter – Voor sommigen is dit de fase van ‘het lege nest’. Na veel drukke jaren breekt nu een periode aan waarin het waarschijnlijk weer wat rustiger wordt. Een spannende fase, omdat je allicht ook weer meer tijd samen gaat doorbrengen. In deze fase hebben gedeelde interesses en goede communicatie de hoogste prioriteit.

In welk seizoen zit jij?

Ongeacht het seizoen waarin jij je bevindt, is er één principe dat altijd waarde heeft voor jouw relatie: Tijd maken voor elkaar. In alle dagelijkse rompslomp vergeet je dit misschien wel eens. Een drukke agenda mag nooit een reden zijn om geen tijd voor elkaar en je huwelijk te maken. Plan daarom elke week een avond voor jullie samen. Bouw samen aan de romantiek en intimiteit in je relatie, toon begrip en waardering voor elkaar en geniet van het samenzijn!

Tips om tijd voor elkaar te maken

  • Plan tijd samen (zet het écht in je agenda)
  • Geef prioriteit aan jullie tijd samen (laat andere afspraken er niet tussen komen)
  • Bescherm jullie tijd samen (bescherm je tijd voor telefoon/computer/TV etc.)

Marriage Course volgen?
De Marriage Course is voor stellen in elk seizoen van het huwelijk. Het maakt niet uit of je minder dan twee jaar of meer dan dertig jaar getrouwd bent. In zeven romantische en inspirerende avonden ontdek je hoe jouw relatie nog sterker kan worden.

Scroll naar boven